Äidinmaitokylpy

Tissimaito, äidinmaito, rintamaito, taika-aine. Rakkaalla asialla monta nimeä, eikö niin? Jos jotain oon tässä äitiyden aikana oppinut, niin sen, että äidinmaito on ihmeainetta! Äidinmaito sisältää super paljon valkuaisaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvaa, sinkkiä, rautaa, kalsiumia, vitamiineja, valkosoluja, hormoneja ja entsyymejä sekä kasvutekijöitä ia allergeeneja muodostuu ruuasta mitä äiti syö. Siis HUH mikä lista. Me ollaan käytetty rintamaitoa Saagan pieniin haavaumiin ja rähmiviin silmiin ja PUF ne ovat kadonneet ihan muutamassa vuorokaudessa. Eräs seuraajistani myös kertoi parantaneensa koiransa silmätulehduksen rintamaidolla! Ihan super ainetta siis! Nämä meidän jokaviikkoiset äidinmaitokylvyt herättää joka kerta Instagramin puolella keskustelua, joten päätin kertoa teille niistä nyt vähän laajemmin, miten ne toimii ja mitä hyötyä niitä on ottaa.

Me saatiin ekaa kertaa kuulla äidinmaitokylvyistä meidän doulalta ja aloin sitten tutkia asiaa tarkemmin itse. Suomeksi löytyy todella vähän tietoa äidinmaitokylvyistä ja ylipäätään siitä mihin kaikkeen äidinmaitoa voi käyttää (muuhunkin kuin lapsen ravinnoksi). Instagramin puolella kysytyimmät kysymykset joka kerta ovat: Kuinka paljon laitat rintamaitoa ja mihin määrään vettä? Kuinka usein äidinmaitokylpyjä voi ottaa? Auttavatko kylvyt oikeasti?

No kuinka äidinmaitokylpy sitten valmistetaan ja kuinka lapsi kylvetetään? Saagan iho on ollut todella hyvässä kunnossa, joten olen laittanut itse nyt hieman säästeliäämmin rintamaitoa veteen. Viimeksi ammeelliseen meni 40 ml, jolla vesi muuttui jo maitomaisemmaksi. Suositus Heltlinen sivujen mukaan on 150-300 ml äidinmaitoa (tällä määrällä lähtisin itse liikkeelle, jos Saagalle tulisi iho-ongelmia). Voit käyttää rintamaitoa tuoreeltaan tai vaikka pakastettunakin. Veden tulisi olla kylpyhetkellä 37 asteista ja sameaa maidosta, mutta lapsen vartalon tulisi näkyä läpi. Lisäksi laitan muutaman tipan vauvaöljyä tai kookosöljyä pehmentämään vettä, mutta tämä ei ole pakollista. Me kylvetetään Saagaa 5-15 minuuttia ihan sen mukaan miten Saaga jaksaa olla kylvyssä. Lopuksi kääritään pieni pyyhkeeseen ilman mitään erillisiä huuhteluja ja taputellaan tyttö kuivaksi. Äidinmaitokylpyjä voi ottaa kerran viikossa tai harvemmin. Jos lapsella on vaippaihottumaa tai muita iho-ongelmia voi näitä kylpyjä ottaa muutaman kerran viikossa. Äidinmaito tekee ihosta pehmeän, kosteutetun ja kimmoisan.

Jos haluat lukea lisää englanniksi aiheesta, löydät tietoa esim. täältä.

TIesitkö, että tutkimukset ovat osoittaneet, että äidinmaito auttaa vaippaihottumaan yhtä hyvin, kuin 1% hydrokortisonivoide? Äidinmaito sisältää vasta-aineita, jotka taistelevat bakteereita ja infektioita vastaan. Tämän vuoksi se on myös erinomainen luontainen keino parantamaan pienehköjä palovammoja, haavaumia ja kesällä oiva apu myös hyttysen puremiin! Kaulan ja taipeiden pienetkin punoitukset katoavat aina kylpyhetkien jälkeen. Moni on kokenut myös hyötyä äidinmaidosta pienten ihottumien hoidossa, hormoninäpyissä ja alkavan silmätulehduksen hoidossa. Muista kuitenkin, että kunnon silmätulehdukset ja tulehtuneet alueet vaativat aina lääkärin arvion hoidosta ja antibiotin tarpeesta.

Saaga on nyt 3,5 kk ikäinen ja vielä ei olla ikinä tarvittu mitään ihonhoitotuotteita (paitsi Bepanthenia vaippa-alueelle). Meillä ei ole ollut karstaa, isoja hormoninäppyjä, kuivaa ihoa tai kutinaa. Ihan vastasyntyneestä asti me ollaan annettu näitä äidinmaitokylpyjä kerran viikossa ja tämä on meillä riittänyt hyvin. Tämäkin on varmasti yksilöllistä vauvojen kohdalla, mutta äidinmaitokylvyt tekee silti super hyvää vauvan iholle oli iho miten hyvässä tai huonossa kunnossa tahansa.

Vesi muuttuu sameaksi äidinmaidosta, mutta vauvan vartalon näkee silti läpi

VINKKI! Jos sulla on pakkasessa vanhaksi mennyttä rintamaitoa, käytä se ennemmin kylpyyn kuin heität pois (maidon tulee silti tuoksua normaalilta).

Myös mamigogo blogista löytyy infoa äidinmaidosta! Odotatko jo, että pääset kokeilemaan tätä ihmekylpyä ja tekemään teidän kylpyhetkistä entistäkin erityisemmän? ❤ Toivottavasti löysit tästä kirjoituksesta hyötyä ja jaat eteenpäin, että muutkin saavat tietää tästä taikatavarasta. 😉 Ihanaa viikkoa sinne!

❤ Salla

2 thoughts on “Äidinmaitokylpy

  1. Meillä kummallakaan lapsella ei ole tarvittu edes sitä Bepanthenia, koska vauvojen ihot on olleet täydellisiä koko ajan. Ihan ilman maitokylpyjäkin. Joten taitaa olla vähän geeneistä ja ihonlaadusta kyse.

    Tykkää

    1. Sehän on ihanaa, jos ihot ovat pysyneet täydellisinä ilman mitään kikka kolmosia 😊! Varmasti myös geeneistä kiinni. Onneksi löytyy keinoja silti ihon hoitoihin eikä maitokylvytkään huonoa tee. ❤

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s