Meidän iltarutiinit

Meidän iltarutiinit on aina kovin kyselty aihe. Meillä on hyvin nukkuva tyttö, josta ollaan enemmän kuin kiitollisia. Kaikki lapset ovat erilaisia, nukkuvat erilailla ja omaavat oman rytminsä. Vaiheita tulee ja menee. Meillä on nyt taas menossa hyvä vaihe ja illan useat heräämiset ovat vihdoin loppu. Mikähän on taas seuraava vaihe?

Hyvä yö lähtee hyvästä päivästä

Jos jotain olen huomannut niin sen, että hyvä yö lähtee hyvästä päivästä. Jos päiväunet menee pepulleen, ei nukkumaan menokaan suju illalla kuin tanssi. Saaga nukkuu päivisin kolmet päiväunet ja unta tulee päivisin yhteensä n. 4 tuntia. Viimeisiltä päiväunilta herätään klo 18-19 välillä, jolloin uni tulee yleensä klo 21 kieppeillä. Jos me ollaan koko päivä liikkeellä ja päiväunet ovat todella pätkittäisiä, saattaa illalla nukkumaanmeno olla hankalaa. Ähistään ja puhistaan korissa ja uni ei meinaa tulla. Turvaudutaan tällöin korin tärisyttämiseen ja kohinaan. Voi olla, että myös sylissä hetki vielä kannetaan ja katsellaan himmeitä valoja. Yleensä uni lopulta tulee, mutta kello voi olla jo 22-23. Ollaan myös huomattu se, että ne illan viimeiset päikkärit ovat meillä ne kaikista tärkeimmät. Jos meidän jossain täytyy siis päivällä käydä, niin on hyvä tulla kotiin viimeistään klo 16-17 aikaan, jolloin illan päikkärit vielä onnistuu rauhassa.

Hyvä pesä nukkua

Päivisin unet nukutaan lähes poikkeuksetta vaunuissa. Iltaisin meillä on toiminut mooseskori alusta asti todella hyvin unipaikkana. Perhepeti loppui viikon kokeilun jälkeen, kun en itse saanut ollenkaan nukutuksi. Saaga onkin nukkunut siitä lähtien mooseskorissa mun puolella sängyssä kiinni, niin kuin sivuvaunussa. Otettiin vähän aikaa sitten pinnasänky käyttöön, mutta yöunet siinä ei onnistu vieläkään. Saaga ei vaan pysty rauhoittumaan sinne. Siirrettiin mooseskori pinnasänkyyn ja yöt alkoivat taas sujumaan paremmin. Jossain vaiheessa varmasti otetaan kori pois alta ja toivottavasti Saaga ei huomaakaan, että kori on viety. Täytyy sitten tulevaisuudessa keksiä tapoja joilla voi pienentää isoa pinnasänkyä enemmän pesämäiseksi.

Nukkumaan rauhoittuminen

Meillä rauhoitutaan nukkumaan klo 20 alkaen. Me himmenneellään valoja ja lähdetään vaipan ja yökkärin vaihtoon. Tehdään pienet iltapesut lavuaarissa ja laitetaan makuuhuoneeseen Moonie-pupuun kohina päälle. Imetän vielä ennen koriin siirtymistä ja laitetaan lapaset käteen. Laitetaan Saaga ensipeittosetin sisälle nukkumaan pussiin, joka rauhoittaa sitä jaloilla kovaa vispaamista. Yleensä tässä vaiheessa jo poistun huoneesta ja jään olohuoneen puolelle kuuntelemaan loppuuko ähinä. Saaga nukahtaa normaalisti itsekseen ihan muutamassa minuutissa, niin päiväunille kuin illallakin yöunille. Aikaisemmin meillä oli vaihe, ettei Saaga nukahtanut illalla muuten kuin niin, että olin vieressä sängyssä nukkumassa. En tiedä oliko se maidon tuoksu vai mikä, mutta näin nukahti hienosti. Nykyään ei tarvitse enää viereen jäädä, vaan saan jäädä valvomaankin, jos huvittaa!

Miten meidän yö sujuu?

Aikaisemmin meillä meni yö yhdellä heräämisellä. Nykyään herätään kaksi kertaa. Herätykset ovat nopeita imetyksiä, joissa menee n. 10 min. Ensimmäinen imetys on usein klo 01-02 ja toinen klo 05-06 välillä. Saaga nukahtaa yleensä heti uudelleen, kun röyhtäytyksen jälkeen nostan takaisin sänkyyn. Vaippaa tarvitsee nykyään harvoin öisin vaihtaa. Pienempänä vaippa vaihdettiin parikin kertaa yössä, koska jokaisessa vaipassa oli aina kakka. Aamuiset juttelut ja jokellukset alkaa klo 07-08 välillä. Sitä ennen on tutkittu ja peitto ja kädet läpikotaisin läpi.

Hyvin nukkuva vauva

Saaga on ollut hyvin nukkuva tyttö alusta asti, jonka takia mekin vanhempina ollaan jaksettu hyvin. Pahimmillaan kuukauden kieppeillä nukkumaan mentäessä tuli joka kerta n. tunnin kestävä itkusirkus, joka loppui aina täsmällisesti tunnin huutamisen jälkeen. Kaikki kokeiltiin jumppapallo mukaan lukien, mutta me ei keksitty tapaa jolla oltaisiin saatu tyttö silloin rauhoittumaan. Vähän ennen neljää kuukautta Saagalla oli vaihe jolloin aina tunnin nukkumisen jälkeen piti herätä juttelemaan. Juttelua saattoi kestää puolesta tunnista puoleentoista tuntiin. Aika vähällä ollaan siis päästy ja säästeliäästi on tyttö kuluttanut meidän hermoja. Vaiheita tulee ja menee, eikä tässä auta, kun seuraavaa taas odotella. ❤ Nostan hattua jokaiselle vanhemmalle, joilla nukkuminen lapsen kanssa on haastavampaa. Kaikki tuntuu väsyneenä haastavalle, kurjalle ja rankalle. Rankkaa se kyllä onkin. Väsyneenä on myös vaikeaa nähdä arjen hyviä puolia. Toivottavasti apua on saatavilla ja perheessä onnistuu unet edes vuorotellen. ❤ Toivottavasti ensi yönä me kaikki nukutaan hyvin! Ihanaa iltaa sinne. 😴

Lue myös: meidän päivärutiinit & vauva-arjen pelastavat tuotteet

❤ Salla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s